TIVIA ry | Finnish Information Processing Association
Suomi osana metaversumia

Metaversumin ensimmäisiä elementtejä on ollut olemassa jo 90-luvulta lähtien virtuaalitodellisuuksien ja avatarien alkuina. Viime aikoina termi on alkanut elää kuitenkin vahvasti IT-alan ammattilaisten suussa, viimeistään silloin, kun ensin Facebook valjasti sen käyttöönsä ja heti perään Applekin reagoi.

On sanottu, että mitä laajemmalle Metaversumi kehittyy, sitä hankalampi on hahmottaa, mikä on todellista ja mikä taas virtuaalista. Voiko esimerkiksi fyysinen keilapallomme kaataa tekoälyn laskemana hologrammeilla toteutetut keilapallot juuri niin kuin fyysisessäkin maailmassa olevat keilat?

Kun kysyt mielessäsi, mihin ihmeeseen tarvitaan 6G-verkkoja, niin saman kysymyksen ovat varmasti kuulleet myös edellisten verkkosukupolvien kehittäjät. Metaversumin toteutuminen vaatii myös niitä. Muutamia vuosia sitten virtuaalilasit olivat vielä pienten ryhmien käytössä, mutta pian saat 8K-videotasoista opastusvideota tai lisättyä todellisuutta Applenkin visioimiin silmälaseihisi reaaliaikaisena alle millisekunnin viiveellä kymmeniä gigoja sekunnissa. Tai kun lisätyn todellisuuden avulla voit rakentaa videoneuvotteluihin itsellesi vaatteita myöten kuvitteellisen habituksen.

Metaversumi on myös fyysistä ympäristöämme, esineiden internetiä, älykkäitä pintoja, sensoreita, puettavaa älyä ja päätelaitteita sekä niiden tuottamaa dataa ja informaatiota aina loppukäyttäjäkokemukseen asti. Ja niiden keskinäistä konnektiviteettia, kaikkea sitä, mitä Suomi on tehnyt viimeiset vuosikymmenet yhdistettynä verkkoihin ja verkkoarkkitehtuureihin. Kun katsomme pelkästään korkeakoulujemme erityisosaamisia, on meillä erinomainen mahdollisuus aikamoiseen Metaversumin vaatimien teknologioiden cocktailiin ja maana ottaa paikkamme keskeisten rakennuspalikoiden standardoitujen ratkaisujen toteuttajana ja myös uusien liiketoimintamallien mahdollistajana.



Janne Mustonen
toimitusjohtaja, TIVIA
LinkedIn

TIVIA News on TIVIAn jäsenlehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa 2016. Lehti ilmestyy myös osana painettua Tivi-lehteä.

TIVIA Newsin artikkelit julkaistaan myös digitaalisina versioina TIVIAn verkkosivustolla, jossa ne ovat myös vapaasti luettavissa. Lisäksi TIVIA Newsin digitaalinen näköislehti on vapaasti luettavissa TIVIAn verkkosivustolla.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi